Wat is een diëtist?
Een diëtist is een specialist op het gebied van voeding en gedrag in relatie tot (preventie van) ziekte en gezondheid. Een diëtist heeft brede kennis en vaardigheden op voedingskundig gebied en begeleid patiënten bij het aanpassen van het voedingspatroon.
Opleiding: HBO opleiding (bachelor)
Studie: Voeding & Diëtetiek
Beschermde titel: Ja
Beroepsvereniging: NVD en DCN
Inschrijving BIG-register: Niet van toepassing
Kennis over voeding
Alleen een diëtist is bevoegd en gespecialiseerd in het geven van voeding en-dieetadviezen. Een dieetadvies is een voedingsadvies om medische redenen op verzoek van uw behandelend arts (huisarts, medisch specialist of tandarts) Tijdens de opleiding krijgt een diëtist meer dan 100 uur voeding-en dieetleer.
Kwaliteitsregister
Deze beroepsgroep heeft een kwaliteitsregister. Het doel van dit register is om inzicht te geven in de kwaliteit van de zorgverleners. Naast een geldig en erkend diploma beschikken diëtisten ingeschreven in het kwaliteitsregister paramedici over actuele kennis en ervaring. Deze kennis en ervaring wordt getoetst door middel van criteria, zoals het aantal uren bij -en nascholing in het vakgebied, het aantal uren werkervaring, overleg en toetsing. Toetsing vindt om de paar jaar plaats.