Geneeswijzen

Voedingsadvies volgens Chinese geneeskunde

De traditionele Chinese geneeskunde wordt sinds ongeveer 2500 jaar toegepast en is onderdeel van de Oosterse geneeswijze. De Oosterse geneeswijzen richten zich voornamelijk op de functies van het lichaam en beschrijven de onderlinge relaties en ziektepatronen. Dit in tegenstelling tot het analyseren van weefselafwijkingen, zoals in de reguliere geneeskunde gebruikelijk is. Het uitgangspunt van de Chinese geneeskunde is het ‘in balans zijn en komen.’

Snel navigeren naar

De constatering van een ziekte wordt binnen de traditionele Chinese geneeskunde gezien als het gevolg van een verstoring in de levensenergie “Qi“.

De levensenergie Qi

In ons lichaam is qi de levensenergie. Uitingen van deze levensenergie zijn yin en yang. De levensenergie loopt in banen over het lichaam, deze banen worden meridianen genoemd. Er zijn Yin en Yang meridianen
Een meridiaan begint of eindigt bij een voet of een hand. Het eindpunt van de ene meridiaan is het beginpunt van een andere. Zo kan de levensenergie door het lichaam vloeien.

Qi zet het systeem in werking zet. Je kunt het lichaam opensnijden, onderzoeken met een MRI scanner, er röntgenfoto’s van maken, maar qi zul je niet vinden. Qi omvat alles wat in het universum te vinden is: van je botten tot de ontroering die je voelt bij de geboorte van je kind. Het wordt verkregen bij de geboorte en wordt steeds aangevuld via de ademhaling, de spijsvertering en vanuit overerving.

Yin en Yang

Chinese geneeswijzen hebben als doel de balans tussen Yin en Yang van deze levensenergie te herstellen. Ziekte worden in twee groepen verdeeld: ziekte met externe oorzaken en ziekte met interne oorzaken. Niet alleen harmonie binnen de mens is een voorwaarde om niet ziek te worden, ook de harmonie waarin de mens leeft in relatie met zijn omgeving en de natuur is essentieel voor een gezond bestaan.

Balans wordt binnen de chinese geneeswijzen gezien als de basis van het universum. Het universum bestaat uit Yin en Yang onderdelen:
Yin-kracht: zwarte deel van de cirkel. Is zacht, ontvankelijk, naar binnen gericht en vrouwelijk. Yang-kracht: witte deel van de cirkel.

Warm, creatief, uitbundig, naar buiten gericht en mannelijk.
De Yin- en de Yang-kracht vullen elkaar aan. Het zijn tegengestelde, maar ook elkaars aanvullende principes. Doordat Yin bestaat, kan Yang bestaan.

Wat doet qi?

  • Qi beschermt ons lichaam.
  • Het is de bron die alle beweging mogelijk maakt.
  • Het kan bouwstoffen en energie halen uit ons voedsel.
  • Het zorgt ervoor dat organen en weefsels op hun plek blijven zitten.
  • Het zorgt dat het lichaam warm blijft

Alles in ons lichaam is opgebouwd uit Yin and Yang. In de yin energie van de nieren ligt onze erfelijke energie opgeslagen. De yang-energie reguleert de bloeddruk.

Binnen de Chinese geneeskunde worden de organen onderverdeeld in Yin- en Yang-organen. Deze worden ook wel Zang- en Fu-organen genoemd.

  • Yin-organen zijn het hart, de milt, de longen en de nieren. Deze organen produceren qi en bloed en slaan deze op.
  • Yang-organen zijn de galblaas, de dunne darm, de maag, de dikke darm en de blaas.
  • De holle organen geven voedingsstoffen door

De Chinese geneeskunde bevat verschillende therapievormen, waarvan acupunctuur de bekendste is. Qi Qong en Tai Chi zijn ook therapieën op basis van de Chinese geneeswijzen.

Chinese voedingsleer

Met voedingsadvies vanuit de Chinese geneeskunde heeft als doel het herstellen van de levensenergie en de Yin en Yang balans Qi.

Afhankelijk van de energie in je lichaam kun je je voeden met overwegende yin- of overwegende yang-voeding. De energie van voeding en kruiden kan ingezet worden om het evenwicht in het lichaam te herstellen. Yin-voedingsmiddelen zijn verkoelend en yang kruiden en producten verwarmend

Werkwijze

Een behandelaar die werkt met voedingsadviezen vanuit de Chinese geneeskunde richt zich nooit op één orgaan of één lichaamsdeel. Hij of zij kijkt altijd hoe het volledige systeem op een verstoring reageert. Het doel is het herstel van de harmonie tussen Yin en Yang. Hierdoor is aandacht voor voeding en leefregels belangrijk.

Meer leren?

De e-learning Integrale diëtetiek bouwt een perfecte brug tussen de opleiding diëtetiek en de complementaire opleiding die je hebt gevolgd, bijvoorbeeld tot orthomoleculair therapeut. Maar deze e-learning is ook voor diëtisten die door hun werk te maken krijgen met alternatieve en complementaire geneeskunde, bijvoorbeeld omdat patiënten er gebruik van maken.

Wij hopen je geïnspireerd te hebben! Ken je iemand in jouw omgeving voor wie dit artikel ook interessant is? Deel het via onderstaande buttons :)

WhatsApp
Email
LinkedIn
Facebook
Twitter
Contact

Vragen? Stel deze gerust!

Ervaringsdeskundige

Een ervaringsdeskundige is iemand die ervaring heeft met het ziek zijn en het hertel hiervan en omgaan hiermee.

Verloskundige

Een verloskundige begeleidt mensen tijdens de zwangerschap en bevalling.

Verpleegkundige

Een verpleegkundige verzorgt mensen die (medische) hulp nodig hebben.

Regulier voedingsadvies

Volgens Vandale.nl betekent conventioneel: door de gewoonte voorgeschreven. Conventionele geneeskunde wordt ook reguliere geneeskunde genoemd als het wordt vergeleken met de complementaire of alternatieve geneeskunde.

Voedingsadvies volgens leefstijlgeneeskunde

Leefstijlgeneeskunde is het geven van evidence-based leefstijladvies in de curatieve gezondheidszorg. Het doel is om de oorzaken van ziekten aan te pakken met aanpassingen in de voeding, toename van lichaamsbeweging, reguleren van kwalitatieve slaap, het bevorderen van sociale contacten, het aanleren van coping strategieën voor het omgaan met stress en het ontmoedigen van het gebruik van alcohol en drugs.