Geneeswijzen

Voedingsadvies volgens functionele geneeskunde

Functionele geneeskunde: wat is het en waar staat het precies voor? Lees het in dit artikel.

Snel navigeren naar

Holistisch uitgangspunt

De behandelaar die werkt vanuit de functionele geneeskunde werkt holistisch. Bij de aanpak van chronische ziekte en complexe aandoeningen werkt men vanuit de systeem-biologische benadering. Dit betekent dat men kijkt welke biologische systemen (bijvoorbeeld darmmiotica, onstekingsfactorende oorzaak zijn achter de klacht. In de functionele geneeskunde is het bepalen van de oorzaak achter de ziekte een essentieel onderdeel.

Onderliggend mechanisme

De behandelaar focust zich bij het behandelen van de klachten niet op de diagnose, maar op de vraag: Welk onderliggend mechanisme veroorzaakt de klachten? De gedachte hierachter wordt goed weergegeven met de volgende zin: ‘Eén aandoening, verschillende oorzaken, één oorzaak verschillende aandoeningen.

Het model van functionele geneeskunde werd begin jaren 80 door de Amerikaanse arts Jeffrey Bland geïntroduceerd. Jeffrey Bland was een leerling van Linus Pauling, de grondlegger van de orthomoleculaire geneeskunde. . Jeffrey Bland richtte ook het Institute for Functional Medicine op.

Uitgangspunten Functionele geneeskunde

  1. De patient staat centraal
  2. Iedere patient is uniek, een oorzaak kan zich uiten als een andere klacht
  3. Voor gezondheid is balans tussen lichaam, psyche en geest belangrijk
  4. Lichamelijke systemen staan met elkaar in verbinding en worden o.a. beïnvloed door onze psyche en wat we eten
  5. Vitaliteit is een kenmerk van gezondheid.

Meer leren?

De e-learning Integrale diëtetiek bouwt een perfecte brug tussen de opleiding diëtetiek en de complementaire opleiding die je hebt gevolgd, bijvoorbeeld tot orthomoleculair therapeut. Maar deze e-learning is ook voor diëtisten die door hun werk te maken krijgen met alternatieve en complementaire geneeskunde, bijvoorbeeld omdat patiënten er gebruik van maken.

Wij hopen je geïnspireerd te hebben! Ken je iemand in jouw omgeving voor wie dit artikel ook interessant is? Deel het via onderstaande buttons :)

WhatsApp
Email
LinkedIn
Facebook
Twitter
Contact

Vragen? Stel deze gerust!

Ervaringsdeskundige

Een ervaringsdeskundige is iemand die ervaring heeft met het ziek zijn en het hertel hiervan en omgaan hiermee.

Verloskundige

Een verloskundige begeleidt mensen tijdens de zwangerschap en bevalling.

Verpleegkundige

Een verpleegkundige verzorgt mensen die (medische) hulp nodig hebben.

Regulier voedingsadvies

Volgens Vandale.nl betekent conventioneel: door de gewoonte voorgeschreven. Conventionele geneeskunde wordt ook reguliere geneeskunde genoemd als het wordt vergeleken met de complementaire of alternatieve geneeskunde.

Voedingsadvies volgens leefstijlgeneeskunde

Leefstijlgeneeskunde is het geven van evidence-based leefstijladvies in de curatieve gezondheidszorg. Het doel is om de oorzaken van ziekten aan te pakken met aanpassingen in de voeding, toename van lichaamsbeweging, reguleren van kwalitatieve slaap, het bevorderen van sociale contacten, het aanleren van coping strategieën voor het omgaan met stress en het ontmoedigen van het gebruik van alcohol en drugs.