Holistisch uitgangspunt
De behandelaar die werkt vanuit de functionele geneeskunde werkt holistisch. Bij de aanpak van chronische ziekte en complexe aandoeningen werkt men vanuit de systeem-biologische benadering. Dit betekent dat men kijkt welke biologische systemen (bijvoorbeeld darmmiotica, onstekingsfactorende oorzaak zijn achter de klacht. In de functionele geneeskunde is het bepalen van de oorzaak achter de ziekte een essentieel onderdeel.
Onderliggend mechanisme
De behandelaar focust zich bij het behandelen van de klachten niet op de diagnose, maar op de vraag: Welk onderliggend mechanisme veroorzaakt de klachten? De gedachte hierachter wordt goed weergegeven met de volgende zin: ‘Eén aandoening, verschillende oorzaken, één oorzaak verschillende aandoeningen.
Het model van functionele geneeskunde werd begin jaren 80 door de Amerikaanse arts Jeffrey Bland geïntroduceerd. Jeffrey Bland was een leerling van Linus Pauling, de grondlegger van de orthomoleculaire geneeskunde. . Jeffrey Bland richtte ook het Institute for Functional Medicine op.
Uitgangspunten Functionele geneeskunde
- De patient staat centraal
- Iedere patient is uniek, een oorzaak kan zich uiten als een andere klacht
- Voor gezondheid is balans tussen lichaam, psyche en geest belangrijk
- Lichamelijke systemen staan met elkaar in verbinding en worden o.a. beïnvloed door onze psyche en wat we eten
- Vitaliteit is een kenmerk van gezondheid.