Beroepen

Arts

Een arts is een deskundige op het gebied van geneeskunde.

Snel navigeren naar

Wat is een arts?

Een arts is een deskundige op het gebied van geneeskunde. Er zijn verschillende artsen:

Basisarts
Afgestudeerd arts zonder vervolgopleiding. Een basisarts heeft na de studie geneeskunde (nog) geen specialisatie gedaan. Een basisarts werkt in de patiëntenzorg, meestal onder leiding van een medisch specialist. Is bevoegd om geneeskundige, heelkundige en verloskundige handelingen zelfstandig uit te voeren.

Medisch specialist of huisarts
Een medisch specialist of een huisarts is een basisarts met een aanvullende opleiding, kennis en ervaring in een bepaald specialisme.
Een huisarts kan de patiënt diagnosticeren, informeren, onderzoeken en waar nodig behandelen.
Een medisch specialist onderzoekt patienten, stelt diagnoses en voert behandelingen uit. Een medisch specialist is bijvoorbeeld een gynaecoloog, een cardioloog of een endocrinoloog.

Tandarts
De tandarts richt zich op de behandeling van aandoeningen en ziekten in de mond.

Opleiding: Wetenschappelijke opleiding
Studie: Tandheelkunde
Beschermde titel: Ja
Beroepsverenigingen: KNMT

Kennis over voeding

Tijdens de opleiding krijgt een arts minder dan 30 uur voedingsleer, een tandarts nog minder. Een arts kan zichzelf wel op een andere manier aanvullend hebben bijgeschoold.

Kwaliteitsregister

Alleen artsen die in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) staan, mogen een beschermde beroepstitel voeren en mogen de bij het beroep horende voorbehouden handelingen zelfstandig uitvoeren.Het BIG-register is een wettelijk, online en openbaar register van de overheid. Om BIG-registratie te behouden moet een arts voldoende uren uitvoerend werk doen en zich bijscholen.

Er is geen aanvullend kwaliteitsregister voor artsen, met uitzondering van de tandartsen. Tandartsen kunnen zich inschrijven in het Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT)


Heb je een vraag?

Heb je een vraag, of aanvullingen op dit artikel neem contact met ons op.

Wij hopen je geïnspireerd te hebben! Ken je iemand in jouw omgeving voor wie dit artikel ook interessant is? Deel het via onderstaande buttons :)

WhatsApp
Email
LinkedIn
Facebook
Twitter
Contact

Vragen? Stel deze gerust!

Voedingsadvies volgens leefstijlgeneeskunde

Leefstijlgeneeskunde is het geven van evidence-based leefstijladvies in de curatieve gezondheidszorg. Het doel is om de oorzaken van ziekten aan te pakken met aanpassingen in de voeding, toename van lichaamsbeweging, reguleren van kwalitatieve slaap, het bevorderen van sociale contacten, het aanleren van coping strategieën voor het omgaan met stress en het ontmoedigen van het gebruik van alcohol en drugs.

Voedingsadvies volgens Chinese geneeskunde

De traditionele Chinese geneeskunde wordt sinds ongeveer 2500 jaar toegepast en is onderdeel van de Oosterse geneeswijze. De Oosterse geneeswijzen richten zich voornamelijk op de functies van het lichaam en beschrijven de onderlinge relaties en ziektepatronen. Dit in tegenstelling tot het analyseren van weefselafwijkingen, zoals in de reguliere geneeskunde gebruikelijk is. Het uitgangspunt van de Chinese geneeskunde is het ‘in balans zijn en komen.’

Ervaringsdeskundige

Een ervaringsdeskundige is iemand die ervaring heeft met het ziek zijn en het hertel hiervan en omgaan hiermee.

Verloskundige

Een verloskundige begeleidt mensen tijdens de zwangerschap en bevalling.

Verpleegkundige

Een verpleegkundige verzorgt mensen die (medische) hulp nodig hebben.