Geneeswijzen

Orthomoleculair voedingsadvies

Orthomoleculaire geneeskunde: wat is het en waar staat het precies voor? Lees het in dit artikel.

Snel navigeren naar

Orthos is het Griekse woord voor juist, moleculair betekent de moleculen betreffende. Met orthomoleculaire voeding wordt bedoeld: een voeding waarin alle voedingsstoffen optimaal aanwezig zijn voor een goede gezondheid.

Waar staat het voor?

Het woord Orthomoleculair Medicine (orthomoleculaire geneeskunde) werd voor het eerst gebruikt door de Amerikaanse professor Linus Pauling (1968).

In de orthomoleculaire geneeskunde wordt het behandelen van ziekten gedaan door het lichaam optimale hoeveelheden stoffen te geven die natuurlijk voor het lichaam zijn.

Behandeling

Bij de behandeling van ziekte adviseert men extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen, naast een zo volwaardig mogelijke voeding. In de orthomoleculaire geneeskunde gaat men er vanuit dat biochemische processen optimaal verlopen als het lichaam optimaal gevoed is. Deze handelswijze wordt ook gebruikt bij de preventie van klachten.

De basis van de behandeling is een voeding op basis van de natuurvoeding. Natuurvoeding staat voor een voeding die zo natuurlijk mogelijk is. Een oorspronkelijke voeding levert het menselijk lichaam alles wat nodig is om gezond te blijven. Natuurvoeding bevat zo min mogelijk toevoegingen, is zo min mogelijk bewerkt en is bij voorkeur biologisch geproduceerd. Een voorbeeld: Gebruik van olijfolie in plaats van (vloeibare) bak en braadproducten.

Voedingssupplementen zijn vitamines, mineralen, vetzuren, probiotica of andere stoffen die normaal in de voeding voorkomen. Een voorbeeld van een supplement is de calcium die voorgeschreven wordt aan mensen met osteoporose. Of ijzer bij bloedarmoede. Voedingssupplementen kunnen nooit een volwaardige voeding vervangen maar zijn bedoeld als tijdelijke of langdurige aanvulling hierop.

Meer leren?

De e-learning Integrale diëtetiek bouwt een perfecte brug tussen de opleiding diëtetiek en de complementaire opleiding die je hebt gevolgd, bijvoorbeeld tot orthomoleculair therapeut. Maar deze e-learning is ook voor diëtisten die door hun werk te maken krijgen met alternatieve en complementaire geneeskunde, bijvoorbeeld omdat patiënten er gebruik van maken.

Wij hopen je geïnspireerd te hebben! Ken je iemand in jouw omgeving voor wie dit artikel ook interessant is? Deel het via onderstaande buttons :)

WhatsApp
Email
LinkedIn
Facebook
Twitter
Contact

Vragen? Stel deze gerust!

Ervaringsdeskundige

Een ervaringsdeskundige is iemand die ervaring heeft met het ziek zijn en het hertel hiervan en omgaan hiermee.

Verloskundige

Een verloskundige begeleidt mensen tijdens de zwangerschap en bevalling.

Verpleegkundige

Een verpleegkundige verzorgt mensen die (medische) hulp nodig hebben.

Regulier voedingsadvies

Volgens Vandale.nl betekent conventioneel: door de gewoonte voorgeschreven. Conventionele geneeskunde wordt ook reguliere geneeskunde genoemd als het wordt vergeleken met de complementaire of alternatieve geneeskunde.

Voedingsadvies volgens leefstijlgeneeskunde

Leefstijlgeneeskunde is het geven van evidence-based leefstijladvies in de curatieve gezondheidszorg. Het doel is om de oorzaken van ziekten aan te pakken met aanpassingen in de voeding, toename van lichaamsbeweging, reguleren van kwalitatieve slaap, het bevorderen van sociale contacten, het aanleren van coping strategieën voor het omgaan met stress en het ontmoedigen van het gebruik van alcohol en drugs.