Allergische voedselovergevoeligheid

Bij een allergische voedselovergevoeligheid maakt je lichaam antistoffen aan tegen voedingseiwitten aan Een kleine hoeveelheid hiervan is al voldoende om klachten te veroorzaken. Voedingseiwitten waar mensen antistoffen tegen aanmaken en dus allergisch voor zijn noemen we allergenen. Dit zijn o.a.

  • koemelk
  • tarwe
  • ei
  • gluten
  • soja
  • noten
  • sesam
  • pinda

Niet-allergische voedselovergevoeligheid

Bij een niet-allergische voedselovergevoeligheid krijg je ook klachten na het eten van bepaalde voedingsmiddelen, maar je lichaam maakt hiertegen geen antistoffen. We noemen dit ook wel intolerantie. Eet je een kleine hoeveelheid dan hoef je geen klachten te krijgen. Een grotere portie kan dan wel problemen zorgen.

Voorbeelden van een niet-allergische voedselovergevoeligheid:

  • fructose-intolerantie
  • lactose intolerantie
  • intolerantie voor gist, glutamaat en sulfiet.

Ook zijn er mensen die geen allergie hebben voor bijvoorbeeld tarwe of gluten maar wel bij het eten hiervan klachten krijgen. Ook dan is er sprake van een niet-allergische voedselovergevoeligheid en is aanpassing van de voeding noodzakelijk.

Eten bij overgevoeligheid

U heeft te horen gekregen dat bepaalde producten bij u klachten veroorzaken. Wat nu? Vragen als eet ik nog wel volwaardig, hoe kan ik bepaalde voedingsmiddelen vervangen en hoe kan ik met voeding en mijn klachten verminderen? Samen met een voedingscoach kunt u een plan op maat opstellen.

Heb ik een voedselovergevoeligheid?

Een allergie toon je aan met een onderzoek bij de huisarts, allergoloog of dermatoloog. Afhankelijk van de klachten eventueel in combinatie met een eliminatie-provocatie-dieet. Bij dit dieet kan een gespecialiseerde voedingscoach u begeleiden. Dit is een intensief traject. Het kan ook zijn dat u niet allergisch bent maar intolerant of overgevoelig. Dit betekent dat u op voeding reageert zonder dat het immuundeel IgE er bij betrokken is. Ook voor het onderzoek hiernaar helpt goede begeleiding, waarbij onderzocht wordt welke stoffen klachten geven.

Glutamaat

Bij een overgevoeligheid voor glutaminaat ontstaan er klachten als je producten eet die deze smaakversterker bevatten. De meest voorkomende klacht is eczeem. Glutaminaat is ook bekend onder de namen glutamaat, MSG en Ve-tsin.

Soja

Mensen met een soja allergie krijgen klachten na het eten soja. Een kleine hoeveelheid veroorzaakt al klachten. Je krijgt last van producten die van soja zijn gemaakt of waarin soja is verwerkt. De dieetwinkel kan je advies geven bij het soja-vrij houden van je leven, ook als je een vegetarier bent.