Waar je op kan letten?

Na een operatie (postoperatief) kan als gevolg van minder eetlust (door de narcose), gebrek aan hongergevoel de hoeveelheid die je eet, afnemen. Het kan ook zijn dat je moeilijk kan eten. Dit komt vooral voor bij operaties in het hoofd-halsgebied en het spijsverteringskanaal. Na een operatie heb je extra voedingsstoffen nodig die je lichaam helpen van de operatie te herstellen. De wond moet genezen en je lichaam moet bijkomen van de stress. jouw lichaam heeft daarom extra voedingsstoffen nodig onder andere vitamine C, zink en eiwitten.

Als je onvoldoende eet of je voeding niet volwaardig is, kan jouw voedingstoestand achteruitgaan. Hierdoor is herstel van de operatie moeizamer en kan het dus langer duren voordat je weer volledig de oude bent. Natuurlijk is de grootte van de operatie en de voeding voor en na een operatie van invloed op de ernst van de gevolgen.

Gezonde voeding voor en na een operatie, heeft als doel jouw herstel te optimaliseren. Afhankelijk van het type operatie kan het zijn dat je jouw eetpatroon tijdelijk moet aanpassen. Voor sommige operaties is het advies om tot 30% meer moet eten dan normaal.

Eiwitten zijn de bouwstenen van al onze weefsel, het is dus niet zo gek dat extra eiwit nodig is voor het aanmaak van nieuw weefsel. De hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt in aanloop naar de operatie en daarna is verschillend. De hoeveelheid eiwitten kan ruim twee keer zo hoog liggen voor een operatie, terwijl na een operatie deze hoeveelheid weer lager kan zijn. De adviezen hangen af van de persoon, de voedingstoestand, onderliggende ziekte en het type operatie. 

Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende vocht ingenomen wordt om zo afvalstoffen af te kunnen voeren. En tot slot is het van belang dat er voldoende vitaminen en mineralen ingenomen worden.

Een goede voeding helpt bij het opbouwen van de immuniteit tegen pathogene bacteriën en andere indringers. Voldoende voedingsstoffen dragen bij aan het herstel na een operatie en het voorkomen van complicaties. Zo zijn onder andere vitamine C en zink nodig voor de aanmaak van nieuwe huid en andere bindweefsels.

Voorbereiding op een operatie

Uit onderzoek is gebleken dat een herstel na een operatie beter verloopt wanneer je er in een goede conditie ingaat. Blijf zoveel mogelijk actief de weken voorafgaande aan de operatie. Zorg dat je optimaal gevoed bent voor je de operatie in gaat: Een goede voedingstoestand is belangrijk.

Ondergewicht 

Weet je niet of je ondergewicht hebt? Dan is het handig om jouw BMI uit te rekenen door jouw gewicht te delen door jouw lengte in het kwadraat (dit kan je eventueel ook opzoeken op het internet). Als jouw BMI lager is dan 19 dan heb je overgewicht en is het handig om begeleiding te vragen.

Onbedoeld gewichtsverlies 

Er is sprake van onbedoeld gewichtsverlies wanneer je minimaal 5 tot 10 procent van jouw huidige gewicht verliest binnen 6 maanden tijd. Dit kan gebeuren wanneer je een dieet volgt maar ook als een operatie van jouw vraagt om een dieet voorafgaand te volgen.