Onbegrepen vermoeidheid

Vermoeidheid komt bij alle ziektes voor. Als je niet kan thuisbrengen waarom je zo vermoeid bent begint vaak een lange zoektocht. Onbegrepen vermoeidheid is een vervelende klacht. Deze klacht staat ook wel bekend als chronisch vermoeidheidssyndroom.

Je bent wat je eet. Het klinkt cliché, maar er zit zeker een kern van waarheid in. Chronische vermoeidheid is een klacht die vaak voorkomt. Bij chronische vermoeidheid ben je voor een langere periode (circa 6 maanden) achter elkaar moe, waarbij rust nemen niet helpt. Daarnaast kun je last krijgen van concentratieproblemen, prikkelbaarheid en ben je extra gevoelig voor licht en geluid. Bij veel ziekten is vermoeidheid een klacht, dus het is erg belangrijk om te achterhalen waar de vermoeidheid vandaan komt. Voeding kan een oorzaak zijn van chronische vermoeidheid. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je vitamines en mineralen tekort hebt en daarbij niet de juiste voeding eet. 

Dit kan uiteindelijk leiden tot chronische vermoeidheid. 

Maar welke producten moet je juist wel eten en welke vermijden?

Je lichaam is een enorme fabriek, waar ontzettend veel processen in plaatsvinden. Om het lichaam goed te laten functioneren is het belangrijk dat het lichaam de juiste vitamines, mineralen, aminozuren en vetzuren binnenkrijgt. Vermoeidheid kan veroorzaakt worden door pieken in de bloedsuikerspiegel. Het is belangrijk om de bloedsuiker zo stabiel mogelijk te houden. Probeer geraffineerde suikers en snelle koolhydraten, zoals witte pasta en rijst te vervangen door volkoren en dus langzame koolhydraten. Bij het eten van veel bewerkte voeding raakt het lichaam uitgeput, omdat het op korte termijn veel energie geeft, maar niet op lange termijn. Het lichaam moet elke keer herstellen van de hoge bloedsuikerpieken. En omdat je je moe voelt, zul je meer suiker eten om energie te krijgen. Op deze manier beland je in een vicieuze cirkel van verkeerd eten. 

Daarnaast hebben vitamines en mineralen ook effect op vermoeidheid. Bij een tekort aan B-vitamines, vit. C en mineralen zoals, calcium, ijzer en koper kunnen er vermoeidheidsklachten ontstaan. Deze voedingsstoffen zijn vooral terug te vinden in (groene) groente, fruit, zuivelproducten en noten. 

Voeding is zeker een middel om chronische vermoeidheid te verminderen of op te lossen, maar bedenk wel dat er meerdere oorzaken kunnen zijn. Aanleg, stress of een disbalans in de hormoonhuishouding kunnen ook chronische vermoeidheid veroorzaken. 

Soms is de oorzaak simpel en met eenvoudige voedingsadviezen op te lossen. Een andere keer is het moeilijker en kun je met voeding kleine stappen in de goede richting maken. Afhankelijk van jouw persoonlijke geschiedenis maakt een voedingcoach samen met jou een plan op maat.