Wat is Reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis (RA) is een ziekte waarbij gewrichtsontstekingen ontstaan. Het is een auto-immuunziekte: Je afweersysteem keert zich tegen je eigen lichaam. RA is een chronische aandoening en verloopt wisselend: perioden waarin je (veel) last hebt van gewrichtsontstekingen en perioden waarin je weinig of geen gewrichtsontstekingen hebt.

Veelvoorkomende symptomen bij Reumatoïde artritis

Bij gewrichtsontsteking heb je de volgende klachten. Je gewricht:

  • Doet pijn
  • Is gezwollen
  • Is stijf
  • Voelt warm aan
  • Kun je minder goed bewegen

Ook kun je last hebben van vermoeidheid. Dit kan een direct gevolg zijn van de ziekte, maar ook medicijngebruik. Naast klachten van je gewrichten kun je last hebben van andere klachten, zoals ontsteking van de pezen of peesaanhechtingen, ontstekingen van slijmbeurzen en stijve of zwakke spieren.

Wat kan je met voeding kan bij Reumatoïde Artritis?

Met voeding is het mogelijk de ontstekingsfactoren te beïnvloeden. Bij reumatoïde artritis is er een verhoogde behoefte aan antioxidanten. Dit komt omdat bij de ontstekingsreacties vrije radicalen vrijkomen, die het weefsel aantasten. Antioxidanten helpen de weefsels beschermen.

Vanuit de natuurvoeding is al langer bekend dat vasten en plantaardige voeding een positief effect een gunstig effect heeft op de gewrichten van mensen met reumatoïde artritis. Patiënten ervaren minder pijnlijke en gezwollen gewrichten, minder ontstekingen en minder ochtendstijfheid.

Op dit moment is er nog geen speciaal voedingsadvies voor reumatoïde artritis die wetenschappelijk onderbouwd is. Wel is de praktijk gebleken dat een uitgebalanceerd plantaardig voedingspatroon kan helpen bij het verminderen van de klachten.

Uit het leefstijlprogramma van diëtist en onderzoeker Wendy Walrabenstein, bestaande uit plantaardige voeding, stress management en beweging is gebleken dat het een positief effect heeft op patiënten met reumatoïde artritis. Er wordt momenteel nog meer onderzoek gedaan naar de relatie tussen voeding en het verminderen van klachten bij mensen met reumatoïde artritis.