Gevoelige borsten, pijn in de buik en een kort lontje. Zomaar een paar klachten die maandelijks terugkeren voor de menstruatie start. Dit wordt wel premenstrueel syndroom (PMS) ge)ing voor de dagelijkse bezigheden en zijn pijnstillers en chocolade een bekend redmiddel tijdens deze dagen om de fysieke en emotionele pijn te verzachten. Maar wist je dat je met de juiste voeding en suppletie de klachten mogelijk kunt verminderen? 

Wat is PMS?

PreMenstrueel Syndroom is de aanduiding voor veel uiteenlopende klachten die de dagen voor de menstruatie kunnen opspelen, zowel fysiek als emotioneel. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van hoofdpijn, slaapproblemen, gewrichtspijn of pijnlijke borsten. Maar ook depressieve gevoelens, veel zin hebben in zoetigheid of je extra emotioneel of prikkelbaar voelen komen voor.

Behandeling

De klachten ontstaan door een verandering in de hormoonbalans. Er is echter geen exacte oorzaak bekend en daarom kan de oplossing ook voor iedereen anders zijn. Wel kan het consumeren van suikers en alcohol symptomen in de praktijk verergeren en zo zou het laten staan van deze middelen al kunnen helpen. Er zijn ook essentiële voedingsstoffen die essentieel zijn voor de hormonale balans, zoals gamma-linoleenzuur, magnesium en vitamine B6 en B12. Door het veranderen van voeding kun je de organen die betrokken zijn bij de afbraak van hormonen ondersteunen. Zo kan voeding helpen je PMS klachten te verminderen.

En verder?

Naast voeding zijn voldoende ontspanning, slaap en beweging ook belangrijk om aan te werken als je van de symptomen af wilt tijdens deze vervelende periode.  Wil jij specifieke informatie en hulp van een professional om samen uit te zoeken wat voor jou werkt? Maak dan gauw een afspraak en reken af met PMS!