Ben jij vaak angstig, schrikachtig of somber? Kom je in de ochtend met moeite je bed uit of heb je het gevoel dat je in een eindeloze dip zit? Veel mensen hebben last van deze klachten en hebben hiervoor antidepressiva voorgeschreven gekregen. Antidepressiva is een medicatie die de arts voorschrijft bij depressie en  angststoornissen. In een onderzoek van het CBS kwam naar voren dat ongeveer 8-9% van de vrouwen antidepressiva gebruiken en ongeveer 4-5% van de mannen in Nederland. 

Een veelvoorkomende bijwerking van het slikken van antidepressiva is gewichtstoename. Dit kan een gevolg zijn van de medicatie, maar kan ook ontstaan omdat de stemming beter wordt en daardoor de eetlust stijgt en je meer gaat eten. 

Voeding en jouw stemming 

Ook voedingsmiddelen hebben invloed op jouw stemming.

Suikerrijke producten, cafeïne en alcohol kunnen bijdrage leveren aan depressieve gevoelens veroorzaken

Producten die het aminozuur Tyrosine bevatten (onderdeel van eiwitten) hebben een positief effect op jouw dopamine concentratie. Dopamine zorgt voor een blijtevreden gevoel. 

Producten die het aminozuur Tryptofaan bevatten (onderdeel van eiwitten) hebben een positief effect op jouw serotonine concentratie. Wanneer serotonine gestimuleerd wordt, daalt de afgifte en stijgt daarmee de eetlust. 

Magnesium heeft ook een gunstige werking. Er zijn ook voedingsmiddelen die de concentratie magnesium in het lichaam verlagen zoals bewerkte koolhydraten (wit brood, witte pasta, suiker, alcohol en koffie).

Alleen met voeding kan je een depressie niet oplossen, maar voeding speelt wel een belangrijke bijdrage. Een gezonde voeding draagt bij aan een goede (mentale) weerstand en zorgt voor de juiste voedingsstoffen die nodig zijn voor de aanmaak van hormonen en neurotransmitters als serotonine

Als je als gevolg van depressieve gevoelens of medicatie merkt dat je voeding verandert en wil je graag je lijf en geest ondersteunen met het beste, dan is een voedingsadvies iets voor jou.