Wat is een Binge Eating Disorder?

Bij een Binge eating disorder (BED) heb je deze eetbuien steeds vaker en er geen controle meer over. Negatieve gedachten en weinig zelfvertrouwen zijn vaak kenmerken die ten grondslag liggen aan een binge eating disorder. Het lijden aan eetbuien is ontzettend vervelend, maar gelukkig is het mogelijk om er vanaf te komen! goed te behandelen.

Kenmerken Binge Eating Disorder

Een Binge eating disorder uit zich in terugkerende oncontroleerbare eetbuien, daarnaast is er meestal sprake van gewichtstoename. Verdere kenmerken kunnen zijn:

  • Veel nadenken over je gewicht/hoe je eruit ziet
  • Schaamtegevoel 
  • Eten beheerst je leven 
  • Depressieve gedachten, onrust, spanning 

Een Binge eating disorder ontstaat niet zomaar.  In werkelijkheid gaat het niet zozeer over eten en wat je eet, maar probeer je nare gevoelens weg te eten. De meeste mensen met BED, hebben weinig zelfvertrouwen, denken niet veel van zichzelf. Daarnaast hebben ze vaak veel kritiek op zichzelf en zijn ze perfectionistisch.

Voor je gevoel doe je het nooit goed,  Negatieve ervaringen en emotionele gebeurtenissen kunnen de aanleiding zijn. Binge eating kan een grote impact hebben op je dagelijks leven en zorgt ervoor dat je minder vrolijk bent en je zelfs depressief kan voelen. Ook kan het voor lichamelijke gevolgen zorgen, zoals overgewicht, hart en vaatproblemen en een hoge bloeddruk. 

Behandeling Binge Eating Disorder

Je kan van een binge eating disorder afkomen. Het gaat zeker niet vanzelf ,maar met de juiste begeleiding en hulp kan het wel. Onderdelen van de behandeling zijn: leren luisteren naar je lichaam, leren luisteren naar je gevoel, zoals je verzadigingsgevoel. Afhankelijk van de hulpverlener en de patiënt wordt hierbij gebruikt gemaakt van bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, voice dialogue en ACT.  Natuurlijk speelt ook een gebalanceerde voeding en leefstijl ook een rol.