Mee-eters, puistjes en onderhuidse ontstekingen, allemaal onderdeel van Acne Vulgaris oftewel jeugdpuistjes.  Acne ontstaat vaak in de puberteit en komt voornamelijk voor tussen de leeftijden 12 tot 24, maar kan ook op latere leeftijd nog opspelen. Meestal uit het zich op het gezicht, op de borst of rug of op de schouders. Vaak storend voor jezelf en kan soms ook pijnlijk zijn. 

Wat is acne?

Wat vaak ten grondslag ligt bij het ontstaan van acné is een verhoogde talgproductie. Door het produceren van talg houden de talgklieren onze huid soepel. Onder invloed van hormonen kan er echter een teveel aan talg worden geproduceerd wat kan leiden tot vervelende puistjes en mee-eters. Wat ook een mogelijke oorzaak is van acné is een verstoorde vetzuur- en vitaminenbalans en ook een verstoorde darmmicrobiota kan bijdragen aan het ontstaan van puistjes. Er zijn dus meerdere oorzaken van acne en het is daarom per persoon verschillend hoe dit kan worden opgelost.

De behandeling

Er zijn vele soorten medicatie en behandelingen tegen acne te vinden maar de relatie met voeding wordt niet altijd gelegd. Er is geen onderzoek dat bevestigt dat voeding acne kan verhelpen, maar uit de praktijk blijkt dat met een persoonlijk en juist voedingsadvies de huid al een stuk rustiger kan worden.Door te onderzoeken hoe voeding jouw acne kan beïnvloeden kun je ervoor zorgen dat jeugdpuistjes voor jou verleden tijd worden en blijven. Zo is er bijvoorbeeld een link gelegd tussen acne en het consumeren van veel geraffineerde suikers en bepaalde vetten. Ook wordt er nog veel onderzoek gedaan naar de invloed van melk en melkproducten op de huid. Welke producten acne verergeren verschilt per persoon.  Dus wil jij ontdekken hoe jij jouw huid kunt verbeteren door middel van de juiste voeding? Maak dan gauw een afspraak, dan maken wij een aanpak op maat!