De dieet belofte-scan


Heb jij nog kilo’s waar je graag vanaf wil? Of wil je je fitter voelen en energieker. Wil je blijvend van vakantie kilo’s af en denk je aan een dieet. Doe de volgende BELOFTE-scan.

Wat is de belofte scan. Met de belofte scan check je of het dieet wat je voor ogen hebt je gaat brengen wat je wilt.

1. Afvallen zonder dat je hoeft te bewegen
Dat klinkt super fijn, helemaal als je niet van sporten houdt, maar het is niet echt een goed idee. Je gaat ook spiermassa verliezen, niet doen dus. Want met minder spiermassa kom je nog sneller aan…

2. Snel kilo’s eraf
Snel kilo’s eraf klinkt leuk maar er is een grote kans dat ze er ook weer snel aan zitten. Vaak mag je tijdelijk heel weinig eten. Als je met het dieet stopt en weer gaat eten wat je gewend was, verdwijnt het resultaat van je inspanning als sneeuw voor de zon.


3. Eet volgens dit plan (met vaste dagmenu’s)
Dit lukt vaak wel voor een paar weken, maar is op de lange duur moeilijk vol te houden. Etentjes, reisjes en andere onregelmatigheden maken het moeilijk dit voor altijd vol te houden.


4. Eet ongelimiteerd eiwitten of vet en vermijd koolhydraten
Alle diëten die gebaseerd zijn op veel van een bepaald product, zijn op de lange termijn niet vol te houden en kunnen voor tekorten aan voedingsstoffen zorgen.
Een belangrijk werkingsmechanisme van deze diëten is dat je minder energie tot je neemt en/ of meer vetten verbrand doordat je in een onvolledige verbranding geraakt, dit geldt voor o.a. Atkins, Southbeach-dieet en Montignac.

Afhankelijk van de persoonlijke situatie en doelen kan je een voeding kiezen die bij je past. Maar helaas wonderen bestaan niet. Blijvend afvallen en gezond en op gewicht blijven lukt alleen door voortdurende inspanning. Daarom is het ook zo moeilijk.

Een dieet of voedingsplan op maat kan je helpen blijvend op gewicht te blijven. De voedingspiramide is een basis gezonde voeding. De linkerkant van de voedingspiramide levert ongeveer 1500 calorieën. Dan heb je gelijk een inschatting van hoeveel je dan kan eten op een dag. Doordat de voeding onbewerkt is zal je merken dat het moeilijk is om allemaal op te krijgen.

Volkorenbrood

Volkorenbrood kun je in de broodbakmachine maken. Volg daarvoor de instructies van je machine. Dit recept is voor 1 brood. Voor 2 (zie foto) verdubbel het recept.

500 gr volkorentarwe, rogge of speltmeel

1 el zout

1 zakje gedroogde gist of 20 gram verse gist

3,5 dl handwarm water

meel om te bestuiven

(eventueel een klein scheutje olie)

Doe het meel met zout en de gist in een kom en roer alles goed door elkaar. Schenk het water in het midden. Roer vanuit het midden met een houten lepel tot de bloem is opgenomen. Kneed daarna het geheel met de hand tot een soepel deeg. Voeg als het deeg te droog is extra water toe of als het te plakkerig wat extra meel.

Bestuif een ruime kom met meel en leg het deeg erin. Laat het deeg afgedekt op een warme plek 1 tot 1½ uur rijzen (bijvoorbeeld in een oven van maximaal 40˚C).

Vet een cakeblik of bakplaat in met olie of bekleed een bakplaat met bakpapier. Druk het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een lap, rol deze op en leg hem in een bakblik of op de bakplaat met de naad naar beneden. Dek het deeg losjes af en laat het nog ca. 30 minuten op een warme plek rijzen.

Verwarm intussen de oven voor tot 225˚C. Bak het brood in ca. 25 minuten gaar en bruin. Neem het brood uit de oven en laat het zonder vorm afkoelen op een rooster.

Boerenkoolsalade

Recept voor 2 personen

200 gram boerenkool

50 gram quinoa

20 cherrytomaatjes (gehalveerd)

10 radijzen (in schijfjes)

Vinaigrette

1 eetlepel citroensap

1 theelepel scherpe mosterd

3 eetlepels milde olijfolie

Kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Mix de boerenkool, cherrytomaatjes en radijsjes en de quinoa in een kom.

Maak de vinaigrette door de ingrediënten door elkaar te mengen. Giet de dressing over de salade. Als je de dressing in laat trekken wordt de boerenkool iets zachter.

Ik heb een allergie voor koemelkeiwit

Als je een allergie hebt vallen er soms producten uit de piramide uit. In het geval van koemelkeiwit-allergie valt er een hele laag uit de voedingspiramide die je dan niet meer kan gebruiken.
Dan zul je uit andere lagen van de voedingspiramide meer, vervangende, producten moeten gebruiken en zijn supplementen nodig ter aanvulling
In het boek voedingspiramide zijn bij de alle recepten allergie informatie opgenomen en staan suggesties voor alternatieven. Een voedselallergie is niet hetzelfde als een voedselintolerantie. Wat wel en niet kan hangt er vanaf of je een allergie hebt of een intolerantie. In het geval van een allergie voor koemelkeiwit geven de eiwitten uit geitenmelk en soja vaak ook een reactie, terwijl bij een intolerantie voor koemelk dit niet het geval hoeft te zijn.
Een diëtist kan je verder helpen een volwaardige voeding samen te stellen. Via deze link vind je de adressen van de  diëtisten die met de voedingspiramide werken.

persoonlijk

Als je ongezond eet (al zullen maar weinig mensen dat van zichzelf zeggen ;-), zijn voedingsaanpassingen volgens de voedingspiramide vaak al voldoende om klachten te verminderen en je fitter te voelen. De voedingspiramide is geen dieet maar een richtlijn, een hulpmiddel, dat je helpt kiezen hoeveel je van wat eet.

80% van de mensen denkt gezond te eten, in werkelijkheid is dat maar 20%

Bij een aantal klachten zal het zeker noodzakelijk zijn de voeding verder aan te passen. Bij ziekte, als je een hoger risico hebt op een bepaalde ziekte of als je bepaalde leefgewoontes hebt die je niet wilt of kunt veranderen ( denk aan regelmatig vliegen, roken of medicijngebruik is het fijn als iemand jouw klachten in kaart brengt en de voeding optimaliseert voor jouw situatie.

Het kan ook zijn dat je bepaalde dingen niet wilt eten. Je eet bijvoorbeeld geen koolhydraten, geen vlees, geen vis, geen dierlijke producten of geen zuivel. Een deskundigen kan je dan helpen je voeding volwaardig te maken eventueel met supplementen en altijd in overleg met jouw wensen en waarden. Kijk hier voor persoonlijk advies

boek

Vijfde Druk

Inmiddels is al weer de 5de druk verschenen. Dit hadden we niet kunnen dromen.

Voor wie?

De voedingspiramide is geschikt voor families, koppels en singles die meer te doen hebben dan alleen met gezond bezig zijn. De antwoorden op veel vragen vind je in het boek. Neem hier eens kijkje in het boek.

Pompoensoep met tijm

Vegetarisch lunchgerecht

1 pompoen van ca. 1,5 kilo

2 uien

2 el olijfolie

2 teentjes knoflook

1 tl gedroogde tijm

2 tl gemalen komijn

2 groentebouillonblokjes

citroensap

Snij de pompoen in parten, verwijder de pitten en snij de parten in stukken. Pel en snipper de uien. Verhit de olie in de pan en bak de ui en de pompoen al omscheppend. Pel de knoflook en pers ze boven de pompoen uit. Strooi er de komijn over en schep even om. Strooi de tijm erin. Schenk er 1 liter water bij en verkruimel de bouillonblokjes erboven. Breng het geheel aan de kook en kook de pompoen in ca. 30 minuten helemaal gaar. Pureer de soep in een keukenmachine, blender of met een staafmixer. Doe de puree terug in de pan en roer indien nodig nog wat water door tot de soep de gewenste dikte heeft. Breng de soep op smaak met citroensap en indien nodig met zout en peper. Vul de soep naar wens met linzen of blokjes tahoe.

Wat is een orthomoleculair diëtist?

De voedingspiramide is gemaakt in samenwerking met het Netwerk Orthomoleculair Diëtisten (NOD). Orthomoleculaire voeding staat voor een natuurlijke, zo min mogelijk bewerkte voeding. Als de voeding niet toereikend is voor uw gezondheid kan de orthomoleculair diëtist u adviseren op het gebied van voedingssupplementen. De diëtisten van het netwerk zijn vertrouwd met de voedingspiramide.

Wat doet een orthomoleculair diëtist?

Een orthomoleculair diëtist kijkt naar het verhaal achter jouw klacht. Dit betekent dat het advies van 2 cliënten met dezelfde klacht er verschillend uit kan zien. Bij het samenstellen van het behandelplan /voedingsadvies houden we namelijk rekening met jouw persoonlijke geschiedenis, jouw stofwisselingstype. Jouw ideeën en wensen. En tot slot met jouw vitaliteit, energieniveau en mogelijkheden.

Wij gebruiken naast wetenschappelijke informatie onze ervaring om tot een voedingstherapie te komen. Afhankelijk van jouw behoefte helpen we je ook in de praktijk. Wat zeg je tegen mensen die jouw dieet maar een nutteloze expeditie vinden en hoe regel je het etentje met je collega’s.

Kijk hier voor advies en of lees meer hier

Portobello met gort

Recept voor 2 personen

(naar een recept van Ottholenghi)

Gort is een oude graansoort die ook in Italie al gebruikt werd om risotto mee te maken. Gort is het gepelde graan gerst. Parelgort is nog iets verder geslepen.

Als je gort gebruikt is het aan te raden het in de ochtend in 450 ml water te zetten om voor te weken, bij parelgort kun je deze stap overslaan.

1 ui

2 teentjes knoflook

1 eetlepel olijfolie

60 g gort of parelgort

500 ml groentebouillon

4 takjes tijm

4 portobello’s

1 dl witte wijn

5 takjes gehakte peterselie (of 1 el diepvries peterselie)

Rasp van een halve citroen

50 g feta

Pel de ui en snipper hem, pel 1 teen knoflook en snipper hem. Verhit de olie en bak de ui en de knoflook enkele minuten op laag vuur. Roer de parelgort erdoor en schep het even om. Schenk er 350 ml van de bouillon bij en kook de parelgort in ca. 60 minuten gaar. Als je gewone gort gebruikt voeg dan de geweekte gort met het weekwater toe en voeg er een ½ bouillonblokje aan toe.

Verwarm intussen de oven op 180 graden. Leg de portobello’s met de bolle kant naar beneden op de takjes tijm in een ovenschaal waar de 4 portobellos naast elkaar (net) in kunnen. Pel de teen knoflook en snij hem in plakjes, verdeel de plakjes over de portobello’s.  Schenk er de wijn en de bouillon erover. Dek de schaal af met aluminiumfolie of een ovenvaste deksel. Gaar de portobello’s ca. 30 minuten in de oven.

Hak de peterselie en schep het met het citroenrasp door de gare gort. Verbrokkel de feta en schep die er ook door. Voeg wat peper en eventueel zout toe. Haal de paddenstoelen uit de ovenschaal, schep de gort in de portobellohoedjes en serveer. Lekker met roergebakken (wilde) spinazie of een groene salade.

Havermoutpap

Ontbijtrecept voor 1 persoon

5 el havermout

4 dl amandelmelk, koemelk, geitenmelk of water

1 theelepel honing

kaneel

Kook de havermout in de melk gaar. Zoet de pap met honing en strooi er wat kaneel over.

Tips van lezers

Desiree: met appel, vers gemalen gember kurkuma en snuf peper( voor de kurkuma) en rozijntjes, heerlijk bij koud weer

Petra: met dadel en kaneel

Bas: nachtje laten wellen in water, dan is het nog maar 5 minuten

Ellen: met kokosmelk, anijs, dadel en wat kurkuma. Peertje erbovenop en lekker warm opeten.