Nierpiramide

Een nierziekte betekent vaak een ingewikkeld dieet. Je hebt waarschijnlijk van calorieën en koolhydraten gehoord, maar een ‘nierdieet’ betekent letten op natrium, kalium, fosfaat en eiwit. Soms zelfs een vochtbeperking.

De Nierpiramide maakt basisinformatie over fosfaat, kalium, natrium (zout) en eiwit in een oogopslag inzichtelijk. Natuurlijk zijn er nog heel veel details en aanvullingen die ook handig zijn om te weten. Zo zijn er bepaalde fruitsoorten die extreem veel kalium bevatten en groente die meer fosfaat bevatten. Ook de hoeveelheid eiwit in verschillende plantaardige producten verschilt. Deze details zijn te lezen in het voorlichtingsmateriaal wat al beschikbaar is. Een eenvoudig overzicht was er nog niet. Hopelijk helpt het je te begrijpen wat waar in zit en helpt het je bij het volgen van het nierdieet. Laat je altijd begeleiden door je behandelend arts en/ of diëtist.

Nog een aantal leuke weetjes:

  • Het lijkt erop dat gekweekte vis meer fosfaat bevat dan wilde vis.
  • Bewerkte producten bevatten vaak meer zout en er kunnen fosfaatrijke E-nummers aan zijn toegevoegd.
  • Vlees is rijker aan kalium per 100 gram dan vloeibare melkproducten en hoger dan de gemiddelde hoeveelheid in fruit en groente
  • Natriumarme kaas is rijk aan kalium.
  • Granen en rijst zijn een bron van fosfaat, maar een kaliumarm alternatief voor aardappelen.
Stel je vraag
Hallo,

Heb je een vraag over de e-learning integrale diëtetiek of de voedingspiramide?
%d bloggers liken dit: