Overgevoeligheid voor gist

Wat is het?

Bij een overgevoeligheid voor gist ontstaan klachten na het eten van producten (voedingsmiddelen en dranken) die gist bevatten. Het gaat dan meestal om een gevoeligheid voor biergist en bakkersgist.

Dysbiose van de microbioom

In de praktijk zien we dat gevoeligheid voor producten die gist bevatten vooral voorkomt als de microbiota is verstoord door overgroei van bepaalde soorten microben die van nature de darmen bevolken. Als gevolg hiervan kan een overgevoeligheid voor gist ontstaan. Deze (tijdelijke) overgevoeligheid verdwijnt als de microbioom herstelt.

Welke producten bevatten bakkers-of biergist?

Producten bakkers-of biergist in verwerkt zit dienen vermeden te worden. Bakkergist kan worden wordt verwerkt in brood, crackers, toast, broodjes, gebak en koek. Biergist voornamelijk in bier en biergisttabletten. Wijn bevat weer een andere gist. Ook producten als bouillon, soepen, sauzen en saus en kruidenmixen kunnen gistextract bevatten. Niet iedereen heeft hier klachten van en zal dit in de regel wel kunnen verdragen.

Wat kan je wel eten?

Zuurdesembrood wordt niet gemaakt met bakkersgist. Daardoor bevat het hier veel minder van. Zuurdesembrood bevat wel een klein beetje gist door ‘besmetting’ (contaminatie) met gisten die van nature in de lucht zwerven. Dit geldt ook voor andere producten. Veel voedingsmiddelen die van nature een klein aantal gisten bevatten zoals fruit en melkzuur gefermenteerde dranken kun je gewoon gebruiken.

Gist wordt gebruikt om deeg te laten rijzen, fermentatie processen op gang te brengen en ook voor de smaak. Een veel gebruikte gist vervanger is natriumbicarbonaat. Natriumbicarbonaat vervangt gist als rijsmiddel in veel producten.

Hoe weet ik of er gist in een product zit?

Als er gist is toegevoegd aan een product wordt dit op het etiket vermeld. Bij de ingrediënten staat dan: gist . Als er rijsmiddel bij de ingrediënten staat is dit een ander rijsmiddel dan gist en kan het product gewoon worden gebruikt.

Wil je meer adviezen over voeding bij een overgevoeligheid voor gist neem dan contact op een van de diëtisten.

Stel je vraag
Hallo,

Heb je een vraag over de e-learning integrale diëtetiek of de voedingspiramide?
%d bloggers liken dit: