Volkorenbrood

Volkorenbrood kun je in de broodbakmachine maken. Volg daarvoor de instructies van je machine. Dit recept is voor 1 brood. Voor 2 (zie foto) verdubbel het recept.

500 gr volkorentarwe, rogge of speltmeel

1 el zout

1 zakje gedroogde gist of 20 gram verse gist

3,5 dl handwarm water

meel om te bestuiven

(eventueel een klein scheutje olie)

Doe het meel met zout en de gist in een kom en roer alles goed door elkaar. Schenk het water in het midden. Roer vanuit het midden met een houten lepel tot de bloem is opgenomen. Kneed daarna het geheel met de hand tot een soepel deeg. Voeg als het deeg te droog is extra water toe of als het te plakkerig wat extra meel.

Bestuif een ruime kom met meel en leg het deeg erin. Laat het deeg afgedekt op een warme plek 1 tot 1½ uur rijzen (bijvoorbeeld in een oven van maximaal 40˚C).

Vet een cakeblik of bakplaat in met olie of bekleed een bakplaat met bakpapier. Druk het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een lap, rol deze op en leg hem in een bakblik of op de bakplaat met de naad naar beneden. Dek het deeg losjes af en laat het nog ca. 30 minuten op een warme plek rijzen.

Verwarm intussen de oven voor tot 225˚C. Bak het brood in ca. 25 minuten gaar en bruin. Neem het brood uit de oven en laat het zonder vorm afkoelen op een rooster.

Stel je vraag
Hallo,

Heb je een vraag over de e-learning integrale diëtetiek of de voedingspiramide?
%d bloggers liken dit: