Portobello met gort

Recept voor 2 personen

(naar een recept van Ottholenghi)

Gort is een oude graansoort die ook in Italie al gebruikt werd om risotto mee te maken. Gort is het gepelde graan gerst. Parelgort is nog iets verder geslepen.

Als je gort gebruikt is het aan te raden het in de ochtend in 450 ml water te zetten om voor te weken, bij parelgort kun je deze stap overslaan.

1 ui

2 teentjes knoflook

1 eetlepel olijfolie

60 g gort of parelgort

500 ml groentebouillon

4 takjes tijm

4 portobello’s

1 dl witte wijn

5 takjes gehakte peterselie (of 1 el diepvries peterselie)

Rasp van een halve citroen

50 g feta

Pel de ui en snipper hem, pel 1 teen knoflook en snipper hem. Verhit de olie en bak de ui en de knoflook enkele minuten op laag vuur. Roer de parelgort erdoor en schep het even om. Schenk er 350 ml van de bouillon bij en kook de parelgort in ca. 60 minuten gaar. Als je gewone gort gebruikt voeg dan de geweekte gort met het weekwater toe en voeg er een ½ bouillonblokje aan toe.

Verwarm intussen de oven op 180 graden. Leg de portobello’s met de bolle kant naar beneden op de takjes tijm in een ovenschaal waar de 4 portobellos naast elkaar (net) in kunnen. Pel de teen knoflook en snij hem in plakjes, verdeel de plakjes over de portobello’s.  Schenk er de wijn en de bouillon erover. Dek de schaal af met aluminiumfolie of een ovenvaste deksel. Gaar de portobello’s ca. 30 minuten in de oven.

Hak de peterselie en schep het met het citroenrasp door de gare gort. Verbrokkel de feta en schep die er ook door. Voeg wat peper en eventueel zout toe. Haal de paddenstoelen uit de ovenschaal, schep de gort in de portobellohoedjes en serveer. Lekker met roergebakken (wilde) spinazie of een groene salade.

Stel je vraag
Hallo,

Heb je een vraag over de e-learning integrale diëtetiek of de voedingspiramide?
%d bloggers liken dit: